Elbiler vinder hurtigt indpas i takt med, at flere og flere mennesker skifter til miljøvenlige transportmuligheder. Et vigtigt aspekt ved at eje en elbil er at forstå opladningskapaciteten. Det er vigtigt at vælge et ladekabel, der giver dig mulighed for at oplade din bil så effektivt og hurtigt som muligt. I den forbindelse er det vigtigt at forstå din elbils opladningskapacitet.

Elbilers opladningskapacitet

En elbils standard AC-opladningskapacitet (vekselstrøm) henviser til den effekt, som bilens batteri kan oplades med. Den udtrykkes i kilowatt (kW) og varierer afhængigt af bilens model og producent. Det er vigtigt at forstå, at ikke alle elbiler har samme opladningskapacitet. Nogle kan oplades hurtigere end andre. Dette er naturligvis uden for CCS2-hurtigopladning, som bruger DC (jævnstrøm).

Elbiler og plug-in-hybrider er typisk udstyret med en opladningskapacitet på:

  • 3.7 kW - De fleste plug-in-hybrider, f.eks. Mitsubishi Outlander.
  • 7.4 kW - Mindre og ældre elbiler som Opel Ampera eller bare større PHEV'er som Range Rover
  • 11 kW - De fleste elbiler, f.eks. Tesla Model 3, KIA EV6, Kia Niro, Skoda Enyaq
  • 22 kW - Nogle elbiler, f.eks. Renault Zoe, Smart #3 og Lucid Air

Der findes også nogle elbiler med en opladningskapacitet på 6,6 kW. De falder faktisk i samme kategori som 7,4 kW-modellerne.

For at bestemme din elbils opladningskapacitet kan du se på bilens specifikationer eller konsultere dens manual. Det er også muligt at kontakte bilproducenten eller en autoriseret forhandler for at få mere information. Når du kender din bils opladningskapacitet, kan du vælge det ladekabel, der passer bedst til dine behov.

Faser og ampere

Et ladekabels maksimale opladningskapacitet afhænger af den strøm (det maksimale antal ampere), som kablet kan håndtere, og antallet af faser, som det kan oplades med.

Type 2-ladekabler til elbiler er typisk egnet til op til 16 ampere eller 32 ampere. Derudover er ladekablerne egnet til 1-faset eller 3-faset opladning. Type 1-ladekablet (til ældre modeller) er kun egnet til 1-faset opladning. Type 2-ladekablet er også egnet til 3-faset opladning på grund af de 2 ekstra poler. Dette giver 4 mulige kombinationer:

  • 3.7 kW = 1-faset opladning op til 16 ampere
  • 7.4 kW = 1-faset opladning op til 32 ampere
  • 11 kW = 3-faset opladning op til 16 ampere (3* 3,7 kW)
  • 22 kW = 3-faset opladning op til 32 ampere (3* 7,4 kW)

Det betyder altså ikke, at du nødvendigvis skal bruge et 11 kW-ladekabel til en 11 kW-bil. Et 22 kW-ladekabel kan også sagtens oplade med 11 kW.

Man skal dog altid tage højde for antallet af ampere. Hvis du oplader en bil på 7,4 kW med et 11 kW-ladekabel, får du kun en effekt på 3,7 kW på grund af antallet af ampere.

Tjek vores produkter ud

    Vælg din bil

    Find de anbefalede ladekabler til din specifikke bil

    Type 2-opladningskabel

    Vigtigheden af at tilpasse ladekablet til bilens opladningskapacitet

    Det er vigtigt at tilpasse ladekablet til din elbils opladningskapacitet for at sikre optimal opladning. Hvis du oplader en elbil med en opladningskapacitet på 11 kW med et ladekabel på 3,7 kW, vil opladningen tage tre gange så lang tid som bilens potentiale.

    Opladningskapaciteten for et mobilt ladekabel til husholdningsstik

    En elbil eller plug-in-hybrid leveres normalt som standard med et mobilt ladekabel, der er egnet til tilslutning til et normalt 230 V-stik (schuko), mere almindeligt kendt som en bedstemoroplader. Disse går normalt kun op til 10A, hvilket giver dig en opladningskapacitet på op til 2,3 kW. Hos Voldt® finder du dog en granny charger med en strømstyrke på op til 13A, hvilket giver dig en opladningskapacitet på op til 2,8kW.

    Opladningskapaciteten for et mobilt ladekabel til kommandostikdåse (CEE)

    Så er der de mobile ladekabler, der passer til kommandostikdåser (CEE). De findes i de samme kategorier som type 2-ladekabler, dvs. 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW og 22 kW. Men husk, at hver kategori har sin egen specifikke stikkontakt og tilhørende stik. Et 11 kW mobilkommandostik-ladekabel kan derfor reelt kun tilsluttes et 32A 5-polet kommandostik.

    Træf en informeret beslutning om opladning af din elbil

    At forstå din elbils opladningskapacitet og vælge det rigtige ladekabel er afgørende for en effektiv og sikker opladningsproces. Ved at overveje faktorer som opladningshastighed, kompatibilitet og længde på ladekablet kan du træffe en informeret beslutning, der passer til dine behov.

    Det er vigtigt at tjekke specifikationerne for din bil og ladestation, før du køber et ladekabel, og undgå eventuelle misforståelser om ladekabler. Med det rigtige ladekabel kan du nyde fordelene ved en elbil uden bekymringer. Har du stadig brug for hjælp? Så kontakt os hurtigt, vores specialister vil med glæde hjælpe dig. Du kan også nemt slå din egen bil op i vores database, så hjælper vi dig gerne med at finde det bedst egnede ladekabel.

    Tjek vores produkter ud

    1 af 4

    Har du brug for hjælp til at finde det rigtige ladekabel til dine behov?